חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דיני משפחה בצל הקורונה – שאלות ותשובות

מגפת הקורונה והמשבר העולמי בעקבותיה,  הובילו לשינויים רבים גם בתחום דיני המשפחה.
בתקופה האחרונה אנחנו מקבלים פניות רבות בנושאי חדשים העולים על הפרק ועל כן רכזנו כאן מענה לשאלות שחוזרות על עצמכם על מנת לעשות קצת סדר. 
  1. פוטרתי מהעבודה/העסק שלי קרס, האם יש הצדקה להפחתת מזונות? אין עדיין תשובה חד משמעית. הכלל הוא כי הפחתת מזונות תתאפשר רק בשל שינוי נסיבות מהותי. לרוב, פיטורין או שינוי תעסוקתי מהווה מצב זמני (עד למציאת מקום עבודה חדש) ולא רואים בכך שינוי נסיבות המצדיק הפחתת מזונות. עם זאת, אנחנו בעיצומה של מלחמה עולמית מול נגיף הקורונה, ההשלכות הכלכליות ההרסניות על המשק באות לידי ביטוי בכל העולם ואין כרגע צפי לסיום. מכאן כי אנחנו טרם יודעים כמה זמן יימשך המשבר ומה יהיו תוצאותיו.  לאחרונה קבע בית המשפט המחוזי כי לא ניתן בשלב זה לייחס למשבר עילה להפחתת מזונות. ההנחה היא כי ככל והמשבר יימשך זמן רב יותר, וההשלכות הכלכליות יהיו משמעותיות יותר, כך יטה בית המשפט להתערב ולהפחית את המזונות. מנגד, בית המשפט יצטרך להביא בחשבון גם את הפגיעה בהכנסתו של ההורה השני (ככל ויש).כאמור, בשלב זה אין תשובה חד משמעית. המשיכו לעקוב אחר דף הפייסבוק שלנו ומבטיחים לעדכן בהתפתחויות.
 
  1. האם חלוקת זמני השהות בתקופת הסגר ממתקיימת כרגיל? בהחלט כן. התקנות החדשות קובעת במפורש חריג לכלל לפיו הורים הגרים בנפרד רשאים להסיע את ילדיהם לבית ההורה השני וזאת גם בתקופת הסגר. הרציונאל העומד מאחורי זה הוא כי אין לפגוע בקשר של הילד עם מי מהוריו ויש לאפשר לילד קשר רציף עם שני הוריו בהתאם לחלוקת זמני השהות שנקבעו. בעניין זה יש לציין, כי מוטב כי ההורים ישוחחו בניהם וינסו לגלות גמישות בהתאם למצב הקיים. כך למשל, ניתן בתקופה זו להרחיב את זמני השהות הקימים באופן כזה שהנטל יתחלק בין שני ההורים. כמו כן, ככל והורה אחד חלה חלילה, או נאלץ להיות בבידוד, הרי שיש להעביר את הילד לחזקתו של ההורה השני. תקשורת טובה היא המפתח כאן. שוחחו בניכם והגיעו להסכמות.
 
  1. אחד מההורים מנצל את המצב ומשבש את חלוקת זמני השהות (למשל- מונע מההורה השני לפגוש את הילד או לחילופין, אינו מגיע לקחת את הילד אליו)- מה עושים? פונים בבקשה דחופה לבית המשפט. בתי המשפט מתנהלים בתקופת זו במתכונת פגרה. המשמעות היא שכל הדיונים בוטלו ובית המשפט דן רק בנושאים דחופים כפי שהוגדרו בתקנות. הבטחת קשר של הורה עם קטין הנו אחד הנושאים הדחופים אשר בהם ידון בית המשפט ועל כן יש להגיש בקשה דחופה. כמובן שמומלץ לשכור לצורך כך שירותיו של עו"ד הבקיא בתחום דיני המשפחה.
 
  1. מי מההורים זכאי לקבל את המענק המיוחד שניתן ע"י הביטוח הלאומי? תלוי בנסיבות. כידוע, לאור המשבר הכלכלי שפקד את מדינת ישראל כתוצאה מהסגר הממושך, הוחלט כי כל משפחה תקבל סך של 500 ₪ עבור כל ילד, עד 4 ילדים במשפחה. המענק ישולם על ידי הביטוח הלאומי לחשבון אליו מופקדת קצבת הביטוח הלאומי החודשית. זוגות אשר קבעו בהסכם הגירושין כי קצבאות הביטוח הלאומי יתחלקו בין הצדדים בחלקים שווים בניהם, יחילו ס' זה בהסכם גם על המענק המיוחד. שימו לב- ככל ואין הוראה מפורשת בהסכם הגירושין, אסור להורה המשלם (לרוב האב) לקזז על דעת עצמו את סכום המענק מתשלום המזונות. גם כאן, נשוב ונמליץ לכם לשוחח ולהגיע להסכמות בניכם תוך התחשבות בין שני הצדדים.
 
  1. הותקפתי על ידי בן זוגי בתקופת ההסגר, יש מה לעשות? בוודאי! לצערנו, ישנם דיווחים על עליה במקרי אלימות במשפחה בתקופה זו. אל תישארו לבד! יש לפנות באופן מידי למשטרה אשר תגיע למקום ותרחיק את האדם התוקף, בדרך כלל לתקופה של 14 יום. את תקופת ההרחקה ניתן להאריך על ידי בית המשפט באמצעות פניה בבקשה למתן צו הגנה. שימו לב- אין להגיש תלונות שווא במטרה להשיג יתרון טקטי מול בן הזוג. בתי המשפט רואים מהלך שכזה בחומרה רבה ועשויים לפסוק כנגד מתלונן השווא פיצוי גבוה.
מאמרים נוספים

טיפים למתגרש/ת המתחיל/ה

נקלעתם למשבר ביחסים והחלטתם לפרק את החבילה. לפני שאתם רצים לפתוח בהליכים משפטיים, הנה כמה טיפים וכללי זהב אשר יסייעו לכם לצלוח את המהלך:  תחילה,

קרא עוד »

הכל נשאר במשפחה

בני זוג רבים נעזרים בהוריהם לצורך המימון הראשוני הדרוש לרכישת דירה.לעיתים שני הצדדים מסייעים (על אחד כפי יכולתו) ולעיתים רק צד אחד יכול לסייע.אך מה

קרא עוד »

לקביעת פגישה מלאו פרטים